Dia Internacional de la sensibilització sobre la sobredosi.

Benvolgudes, benvolguts,

Com ja sabeu el dia 31 d’agost es celebra el Dia Internacional de la sensibilització sobre la sobredosi.

Aquest any, degut a la crisi de la COVD19, les persones que usen droguen han vist agreujats els riscos per la seva salut, entre d’ells el de patir una sobredosi. Les restriccions de mobilitat poden haver dificultat l’accés als serveis de reducció de danys, i com bé sabem, consumir sense algú què pugui ajudar en cas de sobredosi, és una dels riscos més importants. D’altra banda, algunes persones poden haver-se trobat amb el síndrome d’abstinència de manera sobtada, i malgrat s’ha intentat facilitar l’accés a tractament, algunes hauran hagut de pal·liar efectes del síndrome d’abstinència amb altres depressors com les benzodiazepines, l’alcohol, etc., exposant-se així a un risc d’intoxicació greu.

Ara més que mai, hem d’intensificar els esforços perquè totes les persones que consumeixen drogues, així com els seus cercles més propers, tinguin la informació i formació necessària tant per prevenir com socórrer a una persona en sobredosi.

Des del Projecte de Prevenció de Sobredosi de la Sub-direcció General de Drogodependències, es facilita que des dels serveis de la XAD es realitzin tasques de sensibilització, informació, i informació sobre la prevenció i actuació en sobredosi, incloent la distribució de naloxona. Si el vostre centre encara no forma part del Projecte de Prevenció de Sobredosi i esteu interessats en participar, ens podeu escriure un correu electrònic a l’adreça projecte.sobredosi@gencat.cat i us donarem tota la informació necessària per incorporar-vos.

La commemoració del Dia Internacional de la sensibilització sobre la sobredosi és una oportunitat més per sensibilitzar i informar la ciutadania que les sobredosis per drogues són un problema de salut que ens pot afectar a tots i totes, directament o indirectament, però que és pot prevenir i es pot actuar per evitar-ne la mort.

La plataforma web  www.overdoseday.com ofereix idees per organitzar accions, descarregar els seus material i ofereix la possibilitat de com compartir el que feu per commemorar el dia. Amb el lema “És hora de recordar. És hora d’actuar”, es pretén conscienciar la població sobre la importància de la prevenció de les sobredosis i de la necessitat que els les persones afectades coneguin com evitar-les i com actuar davant d’una sobredosi.

En qualsevol cas, us animem a que us feu ressò d’aquest dia en els vostres centres i entorns, encara que sigui amb petites accions, i que ens envieu nota o una foto de la vostra activitat al correu del projecte: projecte.sobredosi@gencat.cat, per a que si voleu, puguem publicar-ho com a notícia al Canal Drogues i es pugui fer difusió des del Departament de Salut.

Recordeu que en aquest enllaç teniu material gràfic i audiovisual relacionat amb les sobredosis en diferents idiomes, que ens podeu demanar per correu electrònic a projecte.sobredosi@gencat.cat. Us recomanem fer les comandes abans del 31 de juliol per evitar endarreriments.

Per qualsevol dubte o qüestió estem a la vostra disposició.

Una abraçada.

Joan

 

 

Joan Colom Farran

Director del programa PCAVIHV (Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques)

 

Sub-director general de Drogodependències

 

Salut/Agència de Salut Pública de Catalunya

 

Roc Boronat 81-95 | 08005 Barcelona | Tel. 93551 3606

joan.colom@gencat.cat | http://drogues.gencat.cat | http://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/vigilancia_salut_publica/vih-sida-its-hv/